ENERGILOTSEN - ALTERNATIV ENERGI

Nyheter kring bioenergi

by admin 0 Comments
Nyheter kring bioenergi

Och här kommer en liten nyhetsuppdatering från din bästa vän – bioenergin.

Vi börjar med ett nytt spännande EU-projekt. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har nämligen fått i uppdrag att försöka effektivisera etanoltillverkningen och utvinningen av halm. För att kunna göra det måste man blir bättre på att separera ligninet. Anledningen till att man vill utveckla detta är att halm är en enorm vanlig biprodukt från jordbruket, över hela Europa.

En annan intressant miljösatsning som precis dragit igång är den i Skövde. Där har Skövde värmeverk AB investerat 376 miljoner kronor i ett nytt kraftvärmeverk. Tanken är att värmeverket ska ta hand om flis och bark från företag och personer i omgivningen. Skövde är omgivet av en mängd olika skogsbolag, flis och bark är en stor biprodukt av deras verksamhet. Kraftvärmeverkets nya panna ingår dessutom i ett cirkulärt system som knapp lämnar något fossilt avtryck alls. Man tar vad man ger, så att säga. Den nya pannan ska kunna hantera ner till tre minusgrader innan man går över till bioolja.

Det Skövde kraftvärmeverk är inne på är också i enlighet med den senaste trenden. Där fler och fler kraftvärmeverk övergår från fossil olja till bioolja. Det är vad som behövs när det blir riktigt kallt. I annat fall brukar det räcka med att elda returflis, torv och hushållssopor. Åtgången av olja brukar ligga på tio procent ungefär och nu när allt fler övergår till bioolja så blir resultatet ett jättelyft för kraftvärmeverken. Biolojan är också skattebefriad eftersom den är förnybar och avger därmed inte några farliga utsläpp. Initialt kostar omläggningen från det ena till det andra en del. Men i slutändan är det lönsamt, både för miljön och förhoppningsvis plånboken. Men redan innan omläggningen från den ena oljan till den andra har många kraftvärmeverk i Sverige lyckats få ner nivåerna på utsläppen. I år räknar verket i Karlskoga med att släppa ut 74 840 ton mindre fossil koldioxid jämfört med för några år sedan. Det är dessutom innan övergången till bioolja.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

4 × 4 =