ENERGILOTSEN - ALTERNATIV ENERGI

”Vindträd” driver utveckling framåt

by admin 0 Comments
”Vindträd” driver utveckling framåt

För några månader sedan planterade man i Paris ut ”vindträd” men dessa träd skiljer sig från andra träd. De är nämligen utrustade med små turbiner istället för blad. Dessa samlar vind istället och trädet producerar el.

Vind- och solkraft är de snabbast växande energiformerna och beroende på var man bor så är kanske vindkraft den intressantare formen av dem. Solen skinner inte varje dag och på vinterhalvåret kanske det bara rör sig om några timmar. Då är vind intressantare.

Traditionellt har vindenergin sökt sig till de kraftigaste vindarna och byggt stora turbiner för att få energi. Det unika med de franska vindträden är att de lyckas göra energi av svagare vindar på ett effektivt sätt. Ner mot 8 km/h jämfört med större turbiner som ofta behöver en vindhastighet upp mot 32 km/h.

Företaget som står bakom vindträdet heter New Wind och de hoppas att det ska bli ett alternativ till solceller. Något som husägare kan sätta upp på sin tomt. Ett vindträd kan i nuläget producera upp till 2 400 kWh per år.

Sedan lanseringen har beställningarna på vindträden börjat komma in och främst är det europeiska företag som har hört av sig hittills. Det är också den gruppen som företaget främst riktar sig mot just nu. Trädet är i nuläget inte avsett för hushållsbruk. Det är stort och dyrt, vilket gör att det kommer att ha svårt att konkurrera med solkraften för mindre hushåll. Det finns däremot inget som säger att det inte kommer att förändras i framtiden. Precis som med solkraftens utvecklingen de senaste åren så kan motsvarande utveckling kanske ske inom vindkraften. Tänk om det kunde bli ett verkligt alternativ till solkraften för alla oss som inte har ett jämnt flöde på soltimmarna. 

Vad tycker och tror du om trädet och vindkraftens framtid? Kommer de komplettera varandra? Lämna gärna en kommentar.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

tjugo − tre =