ENERGILOTSEN - ALTERNATIV ENERGI

Trender 2017

by admin 0 Comments

Eftersom årsskiftet närmade sig med stormsteg blir detta dels vårt första inlägg för i år. Vi tyckte också att det vore en rolig idé att fylla det första inlägget med lite framtidsspaning. Inte bara inför nästa år utan även inför de närmaste åren, fram till 2020.

Därför ringde jag en av mina mest teknikintresserade vänner. Tommy som till vardags är elektriker i Sollentuna. Läs mer här.  På fritiden är han vardagsninja på teknikgrejer.

Vi som följer utvecklingen i den tekniska världen vet att det är mycket teknik som vi hittills bara har sniffat lite lätt på. Få, ens av oss, kan nog föreställa sig vilka konsekvenser den här tekniken egentligen kommer att ha på världen. Det är både förtjusande och skrämmande på en gång.

Vi börjar med det första stora som påverka oss. 3D Printing. Vi är inte de enda framtidsspanarna som tror att det här kommer att få en massiv påverkan på framtiden. Digitalt har vi ju hittills mest konsumerat underhållning, information och de sociala möjligheterna som den digitala världen har erbjudit. Nu börjar det pratas om en ”digital industriell revolution”. I USA beräknar man att 3D printing kommer resultera i en förlust för industrin på 100 miljarder dollar. Det kommer att ske redan 2018. Om den digitala industriella revolutionen påminner ens det minsta om vad den ursprungliga industrialismen innebar så är lägget upplagt för en mycket intressant resa och framtid.

På 3D printinghimlen finns ändå några orosmoln. Dels handlar det om varumärkesstöld, eftersom tekniken kommer göra det möjligt att plagiera kända märken. En annan aspekt gäller levande vävnad – att kunna printa ut mänskliga organ. Vilken effekt det kommer att ha på samhället kan man spendera ett par helkvällar åt att fundera på. Det kommer vi nog att göra också.
(Förmodligen rör det sig snarare om år och åter år när detta kommer att diskuteras och så småningom regleras, eller inte. På något sätt.)

Nu tänkte jag faktiskt avsluta det här inlägget och fortsätta nästa gång. Faktum är att det faktiskt blir två inlägg till på ämnet. Båda med varsitt fokus.

Till dess passar jag på att önska både God Jul och Gott Nytt år.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

fem × 1 =